סיורי שישי: סדרת הסיורים של הקליניקה האורבנית

24 נובמבר, 2014
סיורי שישי: סדרת הסיורים של הקליניקה האורבנית

סדרת סיורי שישי של הקליניקה האורבנית מפגישה אנשי מקצוע, סטודנטים ופעילים חברתיים עם היבטים חברתיים של דילמות תכנוניות ברחבי ירושלים. הסיורים נערכים בדגש על המגוון המקומי של ירושלים הכולל שכונות של בני לאומים, עדות, מעמדות כלכליים, רגישויות ואתגרים שונים, בו בזמן שנחשפים נושאים המשותפים לשכונות רבות. המפגשים נערכים במתכונת נינוחה הכוללת סיור מודרך עם נציגים מן המינהל הקהילתי, במהלכו המשתתפים נחשפים לקונפליקטים במרחב ולאחריו נפגשים לפיקניק משותף ושיחה פתוחה בין המשתתפים. בעקבות הסיור, הקליניקה מעניקה למינהל הקהילתי חוברת מסכמת הכוללת תמונות ותובנות מן הלמידה המשותפת.


על מנת להבטיח אווירה נעימה, ההשתפות מותנה בהרשמה מראש ומספר המשתתפים מוגבל. הסיורים מיועדים בראש ובראשונה לסטודנטים, לאנשי מקצוע ולפעילים במטרה לפתח שיחה מקצועית על התכנים. 


לחצו לקבלת עדכונים על הסיורים הבאים ולהרשמה לעמוד הפייסבוק של הקליניקה האורבנית לעדכונים על פעילויות נוספות (פרטים על הסיורים ב-2015 בהמשך העמוד).


 סיורים בשנת 2016-2017


09.06.17 | סיור בפסגת זאב: תכנון ופיתוח שכונה בצפון העיר


בסיור האחרון לשנה אקדמית זו, סיירנו בשכונת פסגת זאב, ויחד עם מנהל קהילתי פסגת זאב שמענועל תכנון ופיתוח שכונה ירושלמית המנותקת ממרכז העיר. בסיור בחנו את האתגרים בפיתוח תעסוקה בשכונת מגורים בעלת קנה מידה של עיר, סקרנו סוגיות של תכנון תחבורה, הכרנו תכנית חדשה לאזור מבני הציבור' ונחשפנו להשלכות המציאות הפוליטית על התכנון באזור.


>> להזמנה לסיור: פסגת זאב


19.05.17 | סיור בשמואל הנביא: תכנון וניהול המרחב הציבורי בשכונה חרדית


בסיור שנערך בשותפות עם מנהל קהילתי אשכולות, בחנו המשתתפים את האיזון בין רגישות תרבותית ליצירת עירוניות, הכירו את התכנית להתחדשות השכונה שנגנזה לאחרונה, למדו על התערבות משותפת של המינהל הקהילתי ועיריית ירושלים בטיפול בשטחים פרטיים פתוחים ועסקו בסוגייה של הקצאת מבנים לצרכי ציבור במציאות של גידול דמוגרפי מואץ.  


>> לנייר הרקע: שמואל הנביא 


>> להזמנה לסיור: שמואל הנביא


21.04.17 | סיור בנחלת שבעה: בין פיתוח פרטי לציבורי במרכז העיר


ביום שישי ה-21.04 הגענו לנחלת שבעה במסגרת סיור השישי החודשי של הקליניקה האורבאנית. במהלך הסיור שנערך בהובלת מנהל קהילתי לב העיר ורובע מרכז, נחשפנו להשלכות של היות מרכז העיר ירושלים לא רק ליבה של העיר, אלא במובנים רבים אף מרכזה של המדינה, בייחוד עבור בני נוער רבים המגיעים מדי סוף שבוע לכיכר החתולות. למדנו על יוזמה פרטית לפיתוח ציבורי בכיכר הדפוס המעוררת מחלוקת ומעלה תהיות לגבי האיזון הנכון בין אינטרסים פרטיים-כלכליים לציבוריים-חברתיים. ולבסוף, שמענו על המאבק נגד סגירת בית הספר הניסויי אשר עורר דיון בדבר החשיבות בתמהיל חברתי במרכז העיר.  


>> להזמנה לסיור: נחלת שבעה


>> לסיקור הביקור המלא/מורן דהן


30.03.17 | סיור בבית חנינא: אתגרי הפיתוח של שכונה במזרח העיר


ביום חמישי ה-30.03, הגענו כעשרים וחמישה משתתפים לסיור החודשי של הקליניקה האורבאנית, והפעם ביקרנו בבית חנינא, רובנו בפעם הראשונה. במהלך הסיור המרתק נחשפנו לדרך בה התפתחה השכונה לפני ואחרי 67, למדנו על תחום שאינו מוכר לרוב ציבור המתכננים בישראל - תכנון סטטוטורי לשכונת מגורים אשר נבנתה ברובה בצורה בלתי פורמלית, התרשמנו מעבודה קהילתית יוצאת דופן של המנהל הקהילתי אשר הובילה לקידום תב"עות על חטיבות שטח מרובות בעלים בקנה מידה בינוני, ולגיבוש מנגנון ייחודי להקצאת שטחים לצורכי ציבור, ולבסוף, בחנו את האתגרים שמציב מכשול ההפרדה לתכנון המקומי ולחיי היומיום של תושבי השכונה. היכנסו לקישור כדי לעיין במסמך הרקע בשכונה, והמשיכו לעקוב אחרינו כדי לקרוא עוד על התובנות מהסיור.


>> לנייר הרקע: בית חנינא


>> להזמנה לסיור: בית חנינא


10.03.17 | סיור בתלפיות: אזור תעשיה ושיכוני מגורים בתהליך התחדשות


ביום שישי אביבי בחודש מרץ, יצאנו כעשרים משתתפים בסיור השישי החודשי של הקליניקה האורבנית, הפעם לשכונת תלפיות, אשר נמצאת בתהליך התחדשות עירונית דרמטי. יחד עם עדי פרי, המתכננת האורבנית הקהילתית של שכונת תלפיות, ולירון גנס, עובד סוציאלי קהילתי בלשכת רווחה בקעה תלפיות, סיירנו באזורים המסמלים את השינויים הדרמטיים שחווה ועתיד לחוות האזור כולו, וניסינו להבין יחד, כיצד שינויים אלו המקודמים בצורת פרויקטים נקודתיים ונפרדים, ללא גורם אחד מתכלל, ישנו את פניה האזור ברמה הפיזית, הדמוגרפיה והחברתית.


>> לנייר הרקע: תלפיות


>> להזמנה לסיור: תלפיות


>> לסיקור הביקור המלא/מורן דהן


23.12.16 | סיור בגינות העיר: פיתוח המרחב הציבורי בשכונה מבוססת


ביום שישי בבוקר ה-23.12 יצאנו כעשרים סטודנטים לתכנון, חברי הקליניקה האורבנית, תושבים ונציגי המנהל הקהילתי גינות העיר לסיור באזור גינות העיר בירושלים בנושא התחדשות עירונית ותהליכי שיתוף ציבור. את הסיור העבירו נציגי מנהל הקהילתי גינות העיר, שמאגד תשע מהשכונות הדרומית ההיסטוריות של ירושלים: משכנות שאננים, רחביה, קריית שמואל (רסקו), טלביה, קטמון הישנה, המושבה הגרמנית והיוונית, מתחם ברוריה, מחנה ישראל וניות,. שכונות ותיקות, בהן מתגוררת אוכלוסיה מבוגרת ואמידה יחסית. במהלך הסיור למדנו על פיתוח המרחב הציבורי בשכונה מבוססת, עברנו דרך מבנים, מוסדות ורחובות שונים בתשע השכונות שמאגד מינהל קהילתי גינות העיר, ובחנו את תפקודם השכונתי והעירוני, אשר מספרים את הסיפור של המקום.


>> לסיקור הביקור המלא מאת אלונה שץ


בשנת 2016-2017 נערכו הסיורים הבאים:


קריית יובל-עין כרם | תלפיות מזרח (ארמון הנציב) | שכונת הבוכרים


 


 


1.4 | מקריית יובל לעין כרם


הפעם חברנו לחברה להגנת הטבע בירושלים ולמינהל הקהילתי כדי לדון באיזון ושיתופי הפעולה הנדרשים בין צרכי הדיור, השימור והסביבה באגן עין כרם. הסיור נפתח בבחינה של ההשלכות הסביבתיות והחברתיות של פרויקט פינוי בינוי המתוכנן לשיכוני אולסוונגר, עם השאלה כיצד ניתן ליצור שותפות סביבתית וחברתית במטרה לקדם פתרון צודק עבור תושבי השיכונים, חלקם מתגוררים בבתים שהוגדרו כמסוכנים. לאחר מכן המשכנו לסיור בעקבות יוזמות של ועד תושבי עין כרם לשימור מורשת התיירות העולמית של המקום, ולעבודה הקהילתית המורכבת בעמק התימנים, במטרה לגבש פתרון חלוקתי לתושבי הדיור הציבורי בשכונה. 


 



4.3 | שכונת תלפיות מזרח (ארמון הנציב) 


במהלך הסיור בחנו את האתגרים של שכונת הקצה ואת הפוטנציאל של תהליך התחדשות בשכונה. בין היתר, שאלנו כיצד משתקפת הקרבה בין תלפ"ז לג'בל מוכבר, אילו פתרונות אפשר לייצר על מנת להתמודד עם קשיי הניידות בשכונה ההררית, האם וכיצד ניתן למנף את הפוטנציאל של המרכז המסחרי הותיק וכיצד ניתן להשתמש בפרטים הפתוחים הפרטיים על מנת לעודד תהליכי עיבוי ופיתוח. בקרוב תעלה חוברת תמונות המסכמת את הרשמים העיקריים ותגובות המשתתפים. 


>> "סיור בארמון הנציב עם הקליניקה האורבנית", כתבה קצרה של המתכננת צביה אפרתי בעיתון המקומי של שכונת תלפיות מזרח (עמוד 4).


 



 


22.1 | שכונת הבוכרים


הסיור הראשון של הקליניקה לשנת 2016 התמקד במרכז העיר החרדי: שכונת הבוכרים. במהלך הסיור בחנו את הקשר ויחסי העבודה בין המינהל הקהילתי לתתי הקהילות החרדיות השונות, את המתח בין המענה לצרכים של אוכלוסיות בדלניות ובין הצורך לקדם שימושים כלל עירוניים, את הפוטנציאל הגלום במינוף הקהילות התרבותיות והדתיות החזקות למעורבות בסביבה הפיזית ועוד. בקרוב תעלה חוברת המסכמת את הסיור.


 


בשנת 2015 ארגנו סיורים בשכונות הבאות:


רוממה | קטמונים | לב העיר | קריית יובל | א-טור | גילה


 



 


 


26.12 | רוממה


הסיור הראשון של הקליניקה התמקד בתהליכי מימוש של שטחי הציבור בקהילה החרדית בירושלים. במהלך הסיור נגענו בנושאים כגון נגישות שטחי הציבור הפתוחים, מימוש מבני ציבור שהתאמתם תלויה בתהליכי פיתוח, הסדרת אזורים "זמניים" המיועדים לפיתוח ארוך טווח, הקצאת שטחי מסחר קטנים ועוד. לחצו לחוברת תמונות המסכמת את הסיור ולסיקור המלא מאת שגיא גנות, סטודנט לתואר שני במכון ללימודים עירוניים באוניברסיטה העברית.


 



 


23.1 | קטמונים


הסיור עסק בהשפעות החברתיות של פרויקט פינוי בינוי בשכונת קטמונים. במהלך הסיור נציג המינהל שיתף אותנו בסוגיות כמו שיתוף פעולה עם תושבי השכונה, תכנון השטחים הפתוחים ועוד. לחצו לחוברת המסכמת את הסיור המלא.



27.2 | לב העיר


הסיור עסק בקונפליקטים הנובעים מפיתוח תרבותי וכלכלי של מרכז העיר, תוך התמקדות בתהליך ההתחדשות של בבניין כלל, במהלכו ארגונים אזרחיים שונים ממלאים את החלל שהותיר הכשלון הכלכלי. בנוסף, נציגי המינהל שיתפו אותנו בהתלבטות של המינהל הקהילתי בין המדיניות העירונית המעודדת תכנון מוטה הולכי רגל ותרבות מצד אחד, ודרישות התושבים לנגישות לכלי רכב ולשירותי רווחה מצד שני. לחצו לחוברת תמונות ותגובות המסכמת את הסיור המלא. 


 



 


27.2 | קריית היובל


הסיור עסק באג'נדה שמקדמים גופים מקומיים למען שותפות הציבור בתהליכי התכנון. בין היתר, הסיור התמקד בתהליך שילוב של שותפות הציבור ביחס לתכנון ואדי האסבסטונים כפארק רובעי ובסוגיות כגון פתרון קונפליקטים באמצעים יצירתיים, מקומו של הזיכרון בתהליך התכנון ועוד. בנוסף, המדריכים שיתפו אותנו בנסיונם בעקבות פעילות של המינהל הקהילתי בגיבוש התנגדות לתכנית פינוי-בינוי ברחוב הציונות הסמוך לפארק. לחצו לחוברת תמונות ותגובות המסכמת את הסיור המלא.


 


 


8.5 | א-טור


 הסיור עסק באתגרים של תכנון במציאות של קונפליקט. במהלך הסיור, שנערך בהובלת נציגים של המינהל הקהילתי, שאלנו שאלות כמו מה ההשלכות של קיומם של מבנים בשטחים המוגדרים כפתוחים בתכניות, האם תכנון אלטרנטיבי יכול לשמש כמנגנון לשינוי במזרח העיר, איך עובד בדיוק תכנון לשטחי ציבור בקרקעות פרטיות המאפיינות את האזור, ומה ההשלכות של שימוש בתכנון ככלי פוליטי. לחצו לחוברת עם תמונות ותובנות מן הסיור.


 


 


 


19.6 | גילה


הסיור עסק בפרויקט פינוי-בינוי המיועד להתרחש במרכז הקליטה של שכונת גילה, המתאפיין בדיור ציבורי רב ובפעילות של גופים וקהילות שונות. במהלך הסיור  המתכננת האורבנית במנהל הקהילתי, מתכננת הרובע, מנהל הקיבוץ העירוני והעובדת הקהילתית האמונה על הפרויקט הסבירו למשתתפים על ההיסטוריה שהובילה לסגירת מרכז הקליטה, אופי התפקוד של הקהילות השונות יחד, מה תהיה ההשפעה של פרויקט פינוי בינוי על הקהילות ועל מלאי הדיור הציבורי בכלל, מי מרוויח ומי מפסיד מהפרויקט ועוד. לחצו לחוברת עם תמונות ותובנות מן הסיור.