התחדשות עירונית

מדברים על מעורבות הציבור בתכנון

מדברים על מעורבות הציבור בתכנון

5 מרץ, 2018

לקריאת הפרסום המלא

"מדברים על מעורבות הציבור בתכנון" מבוסס על שבעה מפגשים עם אנשי מקצוע מתחומי התכנון האדריכלות והערים החכמות, המובילים בעשייה ובחשיבה על תחום שיתוף הציבור בתכנון:

קרא עוד

- אדר' ליאת אתגר בריקס על שימוש בכלי "קוד פתוח" ניסיוניים בשיתוף ציבור
- ד"ר עניאה בנא ג'רייס על התפקיד של שיתוף ציבור בתכנון שוויוני בישובים הערבים
- חוקרת ההתנגדויות עו"ד תלמה דוכן על השאלה כיצד הליך ההתנגדויות משרת את המטרה של שיתוף הציבור
- ד"ר דויד ז'אנר קלאוזנר על התפקיד של "העיר החכמה" בשיתוף ציבור
- אדר' יאירה ויזנטל-אפרתי על המודל של המינהלים הקהילתיים בירושלים
- דנה כרמל על נוהל שיתוף הציבור של עיריית תל אביב
- ד"ר שאונה ברייל על מעורבות תושבים ממגוון קהילות בתהליך התחדשות עירונית בריג'נט פארק, טורונטו

סדרת המפגשים נערכה במשך כשנה במסגרת המסלול לתואר שני בתכנון עירוני ואזורי באוניברסיטה העברית. במפגשים חלקו אנשי מקצוע העוסקים גם בתיאוריה ואנשי אקדמיה המתמקדים בפרקטיקה את המחשבות, הניסיון והתקוות שלהם לגבי תחום שיתוף הציבור בישראל ובעולם, במטרה לייצר ידע משותף ולהעבירו הלאה אל עולם התכנון המעשי. הסטודנטים התבקשו לנסח תגובות נגישות, ביקורתיות ומעוררות מחשבה שיכולות לפתח את הדיון בנושא ולהאירו באור חדש - ותגובות נבחרות שולבו בתוכן הפרסום.

למרות התחזקות הקולות הקוראים להרחבת שיתוף הציבור בהחלטות התכנון בישראל בשנים האחרונות, הליך השיתוף המקובל כיום אינו מאפשר ברוב המקרים להפיק ידע מקומי שימושי, להביא קולות שונים לתוך קבלת ההחלטות, ולשפר באופן משמעותי את התוצר התכנוני. במובנים רבים, שיתוף ציבור מתקיים כהליך רשמי בלבד ומתסכל תושבים ומתכננים כאחד. המקרים שהעלו המפגשים מאתגרים את הפורמט המוכר של שיתוף ציבור עם חשיבה מחוץ לקופסה.

הפרסום החדש הושק במושב מיוחד בכנס "קיימות וקהילה" תחת הכותרת "חזון חדש לשיתוף ציבור. במהלך ההשקה חלקו איתנו מתכננים המובילים תהליכי שיתוף ציבור מנסיונם ביצירה של תהליכי שיתוף ציבור חדשים. בשיח שהתפתח בהשתתפות הקהל הם ניסו לענות על השאלה: איזה שינוי מהותי דרוש באופי של שיתוף הציבור בישראל? מה הערכים והמטרות החדשים שצריך להגדיר לשיתוף הציבור? כיצד השינוי הזה צריך להשפיע על התכנון בקנה המידה השונים - מהרמה המקומית בתוך השכונה ועד לתכנון הארצי? והאם יש היום גוף ציבורי משמעותי שיכול להוביל את השינוי הדרוש?

תודה לכותבת ועורכת הפרסום הילה בר-נר, למרצים שהשתתפו במפגשי הסמינר, לדוברים באירוע ההשקה בכנס "קיימות וקהילה": קארין טלמור (מנהל התכנון), דנה גזי (DY CommonPlanning), עמיר דומיניץ (ViaPlan), ערן וקסלר (עיריית ת"א-יפו), ואיל פדר (ZenCity)

 

קראו פחות
היבטים חברתיים בפינוי בינוי - מבט מסכם על פורום המתכננים

היבטים חברתיים בפינוי בינוי - מבט מסכם על פורום המתכננים

30 יוני, 2015

הפרסום, שנעשה בהזמנת משרד הפנים ומשרד הבינוי, מבוסס על סדרה של שישה מפגשים במהלכם דנו מתכננים עירוניים על ההשפעות של פינוי בינוי. הפרסום מיועד למתכננים חברתיים ועירוניים, עובדים קהילתיים, נבחרי ציבור, פעילים מקומיים ובעלי מקצוע בשלטון המקומי והמרכזי המבקשים תשובות לשאלות בנוגע לערך החברתי של פרויקטים לפינוי-בינוי. מטרתו להרחיב ולשפר את ההשפעה החברתית החיובית של תהליכי התחדשות עירונית בערים ישראליות.

דיור בר השגה: כלים של תכנון סטטוטורי ומדיניות מקומית

דיור בר השגה: כלים של תכנון סטטוטורי ומדיניות מקומית

18 ינואר, 2014
מחקר זה סוקר את הניסיון שנצבר במספר מדינות בנושא דיור בר השגה. הוא עושה זאת בשתי רמות: הראשונה עוסקת בשאלת ההיצע, ובתוכה - אילו כלים השלטון יכול להפעיל - והשניה עוסקת בביקוש: מהם מאפייני משקי הבית הנזקקים לדיור בר השגה ואיזו מדיניות יכולה להתאים לאוכלוסיות ואזורים שונים. במקביל, בוחן המחקר את התאמתם של כלי המדיניות השונים לחברה והשלטון הישראלים. מטרותיו העיקריות:

1 | לספק מסגרת מושגית המתקשרת למתרחש בזירה העולמית על מנת להעמיק את הדיון ולקדם קבלת החלטות בנושא דיור בר השגה בישראל.

יוזמות מקומיות לדיור בר השגה בישראל

יוזמות מקומיות לדיור בר השגה בישראל

1 ינואר, 2014

לישראל עדיין אין מדיניות לאומית מגובשת לדיור בר השגה, אבל ישנן רשויות מקומיות שהחליטו לא לחכות למחוקק וליזום מדיניות מקומית. מטרותיו של מחקר זה, שפורסם בשנת 2012 על ידי שרה קריימר וחיים פיאלקוף הוא לפתח מאגר מידע בסיסי על יוזמות כאלה ולנתח את צרכיהן. אורה בלום, נטע זיו ואמילי סילברמן יישבו בוועדת ההיגוי של הפרסום, שכללה ראיונות עם מומחים, בעלי עניין ואנשי מקצוע העוסקים בנושא.

 

>> להורדה (באנגלית)