סוגיות ייחודיות של תכנון בחברה החרדית לא נחקרו עד כה בצורה מספקת. עבודות הסמינר והתזה של הסטודנטים החרדים בקליניקה מהוות, לכן, משאב ייחודי. איסוף והנגשת הידע יכולים לתרום לאקדמאים, מתכננים, רשויות מקומיות ולתת השראה לסטודנטים חדשים בתחום התכנון העירוני.
תהליכי התחרדות בירושלים והשלכותיהם על המרקם האנושי, תכנוני ומרחבי: שכונת מקור ברוך כמקרה בוחן
עבודת סמינר של אפרת גרינברג
מחקר זה בוחן את גלגוליה הייחודיים של שכונת מקור ברוך בירושלים, כמקרה בוחן לתופעת ה"ג'נטריפיקציה החרדית", תוך חשיפת רבדיה ההיסטוריים, הדתיים והתכנוניים. השכונה, שיועדה לכ-3,000 תושבים בימי המנדט, מכילה כיום כ-9,000 תושבים מבלי שגבולותיה הורחבו, מה שיוצר קונפליקטים אורבניים עמוקים בתחומי התחבורה, החניה, השימור מול הפיתוח והתשתיות הקהילתיות. תהליך זה מונע מביקוש עז למגורים בסמיכות למוקדי עניין חרדיים, המעלה את מחירי הדירות באופן דרמטי ומחייב פתרונות יצירתיים למצוקת השטחים הציבוריים והחינוך.
אתגרים וחסמים בתהליכי "שיתוף ציבור" בהתייחס לקהילה החרדית
עבודת סמינר של אפרת גרינברג
מחקר זה צולל לעומק האתגרים והחסמים הייחודיים בתהליכי שיתוף ציבור מול הקהילה החרדית בישראל, נושא המקבל תאוצה בעולם הדמוקרטי אך נתקל בקשיים משמעותיים ביישום. הוא חושף כיצד פערי ידע ותרבות, לצד ריחוק מפלטפורמות דיגיטליות והשפעת מנהיגי הקהילה, יוצרים מורכבות עצומה ומחייבים התאמות יסודיות בשיטות השיתוף. הממצאים, המבוססים על ראיונות עומק עם בעלי תפקידים, מצביעים על תסכול מאי-הצלחה וחוסר אמון הדדי, ומדגישים את הצורך הדחוף בגישות חדשניות ובניית גשרים איתנים לקידום שיתוף אפקטיבי.
חסמי התחדשות עירונית במגזר החרדי
עבודת סמינר של נתי רבינוביץ'
בישראל, משבר הדיור מחייב פתרונות יצירתיים, והתחדשות עירונית נתפסת כחוד החנית – אך מדוע היא נתקלת בקשיים בלתי צפויים במגזר החרדי? מחקר זה צולל לעומק מבוך החסמים הייחודיים המונעים קידום פרויקטים אלו, מאיסורים הלכתיים ומורכבויות תכנוניות וכלכליות, ועד חששות עמוקים משינוי צביון קהילתי וחוסר אמון במערכת. העבודה חושפת את הצורך הדחוף בבניית גשרי אמון, התאמת הפתרונות לתרבות ולאורח החיים החרדי, ושיתוף מלא של מנהיגי הקהילה, כדי לפרוץ את המחסומים ולספק מענה הולם למצוקת הדיור ההולכת וגוברת.
עסקים: מתחת לפני השטח - מרחבים אפורים בעיר החרדית: הסבת חניונים למסחר
עבודת סמינר של שולמית מונסונגו
מחקר זה צולל לעומק התופעה המרתקת של הסבת חניונים תת-קרקעיים למרחבי מסחר ותעסוקה בלב השכונות החרדיות בישראל, תופעה המכונה "מרחבים אפורים" שמתקיימת מתחת לפני השטח העירוני. העבודה חושפת כיצד צורך קהילתי אקוטי לפתרונות פרנסה, דיור ומסחר נגישים וזולים, לצד מבנה חברתי ייחודי והיעדר אכיפה מצד הרשויות, מזינים יצירה של שוק נישה מותאם אישית לאורח החיים החרדי. הממצאים מציעים תובנות קריטיות לאתגרי התכנון העירוני כיום, ומדגישים את הצורך הגובר בגמישות רגולטורית ובגישות יצירתיות לאיזון בין צרכי קהילות מובחנות לבין הסדר הציבורי.