כנסים ואירועים

tshv_mqvm_2016.jpg

תעשו מקום 2016 - סדנאות מומחים

בסוף חודש ספטמבר התכנס בירושלים סמינר בן יומיים במטרה לבחון איך המחקר התיאורטי בנושא "העיר כמערכת מורכבת" יכול לתרום למתכננים ופעילים חברתיים העוסקים בפיתוח מרחבים ציבוריים בירושלים, וכיצד יכולה לקדם הפרקטיקה של תהליכי עשיית המקום בירושלים את התאוריה.

קרא עוד
בסמינר השתתפו אקדמיים מהארץ ומחו"ל, וכן אנשי מקצוע ואנשי שטח העוסקים בתכנון ובפלייסמייקינג בישראל, אשר ביקשו ללמוד מהמקרה של ירושלים, אחת הערים המעניינות והמורכבות בעולם, בה יוצאו לפועל בשנה הקרובה עשרות פרוייקטים קטנים עד בינוניים של עשיית מקום. במהלך היום הראשון סיירו המשתתפים בלב העיר המערבי, החרדי והפלסטיני, ונחשפו לפרוייקטים של יצירת מקומות בירושלים. 

 

תמונה

 

>> לצפייה בהזמנה לכנס 

 

>> לצפייה בלו"ז הכנס (אנגלית)

 

>> למידע נוסף על כנס הפלייסמייקינג

 

 היום השני הוקדש לסדנאות חשיבה, ולהרצאות מפי חמישה מומחים מהארץ ומהעולם על ערים כמערכות מורכבות ועל מקומן של יוזמות אזרחיות בהקשר זה; כאן ניתן לקרוא תקציר של ההרצאות ושל ביוגרפיית המרצים. הרצאות קצרות אלו, הציגו טעימה של שדה הידע המגדיר את העיר כ"מערכת מורכבת בארגון עצמי". לאחר כל הרצאה, התקיים דיון פורה בקרב משתתפי הכנס, במהלכו שאלנו את עצמנו כגון: מה משמעות התיאוריה ביחס לפעולה בשטח, האם היא מסייעת לנו לכוון את הפעולה באופן ממוקד יותר? האם היא מסייעת לנו לראות מספר רב של פעולות ושחקנים כמכלול שניתן לכוון את פעילותו? ומה משמעות הפעולה הייחודית בירושלים על כל מורכבותה ביחס לתיאוריה? האם המנגנון המתהווה בימים אלה וכולל את המנהלים הקהילתיים, המתכננים הקהילתיים, אנשי השדה ואגפי העיריה מציג מודל תיאורטי חדש שעשוי להיות רלוונטי גם למקומות אחרים? ההרצאות וכן הדיונים שלאחריהן, צולמו במלואן, והועלו לאתר Youtube.

 

>> לצפייה בהרצאתו של ד"ר פאולו סילבה: beyond the surface of tactical urbanism לעיון במצגת ההרצאה של ד"ר סילבה.

>> לצפייה בהרצאתה של ד"ר נורית אלפסי: Place Making through the lens of Cities as a Complex System Theory. לעיון במצגת ההרצאה של ד"ר אלפסי.

>> לצפייה בהרצאתו של ד"ר יודן רופה: Feeling map, Diagnosis and Generative Planning in Urban Design and Placemaking. לעיון במצגת ההרצאה של ד"ר יודן רופה.

>> לצפייה בהרצאתה של ד"ר סייפן בורגיני: Mechanism of Complex Adaptove Systems: a Mutual Vocabulary. לעיון במצגת ההרצאה של ד"ר בורגיני.

>> לצפייה בהרצאתה של ד"ר בייצקה בונסטרה: The art of creating consistency: planning strategies inthe age of active citizenship. לעיון במצגת ההרצאה של ד"ר בונסטרה.

 

 


להרצאות של חברי הקליניקה האורבנית:

אדריכלית יערה רוזנר-מנור || בין יציבות ודינמיות

Scaling up שיחה על תפקיד המגזר הציבורי בשינוי צורת-פעולה מפרויקטים נקודתיים למדיניות

הילה בר-נר, מתכננת ערים || חמש גישות לפלייסמייקינג - ניסיון מהארץ והעולם

אדר' טארק נאסר || פלייסמייקינג במזרח העיר ירושלים

קראו פחות
tshv_mqvm_klly.jpg

שבוע יוצרים מקום בירושלים

תכנית “תעשו מקום” היא תכנית ירושלמית בהובלת הקליניקה האורבנית, חברת 'עדן' ואגף חברה בעיריית ירושלים, חברת DYCommonPlanning, יחד עם רובע מרכז ואגפי התפעול והתכנון. תכנית "תעשו מקום" היא למעשה הרחבה של תכנית "עמיתי ירושלים" - יוזמה של הקליניקה האורבנית , עיריית ירושלים וחברת "עדן" ליצירת מקומות חדשים בארבעה שכונות ירושלמיות ביחד עם המינהלים הקהילתיים.

קרא עוד
במסגרת הפרויקט, שהחל עם פתיחת שנת הלימודים של 2016, שמונה מלגאים בתארים מתקדמים מהאוניברסיטה העברית, בצלאל והטכניון פעלו בצוותים בארבעה מרחבים ירושלמיים מגוונים: שכונת הבוכרים החרדית, מזרח ירושלים, שכונת מוסררה ונחלאות במהלך השנה. המלגאים בחרו יחד עם המנהל הקהילתי מקום מועדף להתערבות, וגיבשו הצעות ל'עשיית מקום', אשר רובן אושרו ויושמו בקיץ של אותה השנה.

>> למידע נוסף על פרויקט "עמיתי ירושלים" של הקליניקה האורבנית, בשיתוף עיריית ירושלים וחברת "עדן".

>> קראו עוד על פלייסמייקינג בישראל: שבוע פלייסמייקינג בישראל (2015) באתר של הקליניקה

בעקבות הצלחתו של פרויקט 'עמיתי ירושלים' אירחה הקליניקה האורבנית בסוף ספטמבר 2016 כנס אקדמי שעסקה בפוטנציאל של התערבויות בקנה מידה קטן ככלי לתכנון עירוני. מטרת הסמינר הייתה לבחון איך המחקר התיאורטי בנושא "העיר כמערכת מורכבת" יכול לתרום למתכננים ופעילים חברתיים העוסקים בפיתוח מרחבים ציבוריים בירושלים, וכיצד יכולה לקדם הפרקטיקה של תהליכי עשיית המקום בירושלים את התאוריה. 

>> למידע נוסף על הכנס ולצפייה בהרצאות שניתנו בו

תכנית “תעשו מקום” ביקשה להמשיך את רוח הדברים תוך שכלולם והתאמתם למקום ולתקופה. "תעשו מקום" פעלה לבנות תשתית מערכתית, כלכלית ועיצובית משותפת לאנשי ממסד, אנשי מקצוע, ארגונים אזרחיים ותושבים, ולקדם תכנון משותף וביצוע מוצלח של מיזמים פיזיים במרחב הציבורי הירושלמי. בסופו של דבר, החזון הגדול של "תעשו מקום" הוא ליצור את התנאים המקצועיים והמערכתיים עבור אנשים וקהילות המעוניינים לפעול ולהשפיע על המרחב הציבורי הקרוב ללבם. במסגרת תכנית זו, כ-45 התערבויות בקנה מידה קטן בקהילות מגוונות בעיר לוו ע"י הצוות המקצועי של התכנית, ונמצאים היום בשלבים שונים של מימוש. 

>> לאתר פרויקט 'תעשו מקום' 

ביום שלישי-16 למאי 2017, התקיים בבית הנסן מפגש סיכום וחשיבה לעתיד על פרויקט זה, במהלכו הוצג תהליך מימוש ההצעות השונות שאושרו בפרויקט וכן הוצג הקול הקורא החדש לפעילויות חברתיות במרחבים של פלייסמייקינג.

 

 

קראו פחות