כעשרים בכירים העוסקים בדיור בר השגה בבוסטון הגיעו לסיור בן ארבעה ימים בישראל, במהלכו ערכו מפגשים מקצועיים, סיורים, הרצאות וראיונות. ניסיונם הצבור של חברי המשלחת נושא מסר קריטי עבור ישראל: עדיף להשקיע בקהילה וביתרונות קיימים, מאשר בתכניות מסיביות של הרס ובניה מחדש. הקליניקה האורבנית סיפקה ליווי אקדמי לביקור.
העיר בוסטון עברה בשנות השישים והשבעים תהליכי התחדשות עירונית רחבי היקף, שפגעו בעיקר בשכונות העניות ביותר במרכז העיר. שכונות ורחובות צפופים נמחקו והוחלפו בכבישים מהירים, מרכזי עסקים והיכלי ספורט. כאנטיתזה לפרוייקטים אלו, שהתרחשו במקביל גם בערים גדולות אחרות בארצות הברית, צמחו בבוסטון קבוצות תושבים פעילים שנאבקו על קולם בתהליך התכנון ועל זכותם לחיים עירוניים.
עם השנים, הפכו ארגוני התושבים לחלק אינטגרלי מהפיתוח הכלכלי והחברתי של העיר, כמקבלי החלטות יחד עם המגזר הציבורי והפרטי. ארגוני החברה האזרחית בארצות הברית, ובראשם ארגוני הפיתוח הקהילתי (CDC), מפתחים ומנהלים פרוייקטים קהילתיים וגם פרוייקטי דיור בר השגה. בהתאם, משלחת JCRC כללה נציגים מכל המגזרים. ניסיונם המשותף הרב נצבר בשנים של פיתוח כלים לתכנון קהילתי ודיור בר השגה, כמו גם מתוך הטעויות הרבות שנעשו בתחום לאורך השנים.
ביקור המשלחת נמשך ארבעה ימים צפופים, שבהם נחשפו האורחים למאמצי ההתחדשות העירונית הרבים בישראל. השיח והלמידה המשותפת שהתרחשו במהלך הביקור הניבו מספר מסקנות מרכזיות:
1. פתחו פרוייקטים הניתנים לביצוע מיידי, אך במקביל פתחו תכניות למאה השנים הבאות.
2. היו סקפטיים לגבי פרוייקטים של פינוי-בינוי, במיוחד כאשר הם מתמקדים בבניה לגובה. התחדשות עירונית צריכה לכלול השקעה במוסדות קהילתיים ותכניות חברתיות, לצד בניית מגורים ומבנים מסחריים.
3. קחו את הקהילה ברצינות. יש לשמוע את קולם של הדיירים המושפעים באופן ישיר, וגם של אלה מהקהילה הסובבת. יש לקבוע תמריצים מתאימים כדי לעודד תמיכה בפרוייקט. על אף התמקדותכם בבעלי הדירות, אל תשכחו את שוכרי הדירות.
4. פתחו קשרי עבודה ואמון חזקים בכל הסקטורים, לרבות הממשלה, השלטון המקומי, ארגוני החברה האזרחית והמגזר הפרטי.
5. מומלץ להתמקד ב: פרוייקטי פיילוט מעשיים, גוף מתווך לייעוץ וסיוע מעשי, פיתוח מנגנונים פיננסיים, פיתוח רישות ושותפות בין האנשים הפעילים בסקטורים השונים.
מומלץ לקרוא את מסמך ההמלצות והלקחים, המפרט כלים, שותפויות ותכניות עבודה בהתבסס על התבוננותם של חברי המשלחת בעשייה בישראל.
יוזמה: Jewish Community Relations Council
שותפים: המרכז הבינתחומי הרצליה; לירון פלג (עיריית חיפה); שרה קרמר; תמי גבריאלי (היחידה לתכנון אסטרטגי, עיריית תל אביב).
מהעיתונות: "רדו מפינוי-בינוי ותתחילו לשפץ" (כלכליסט, 29.3.12)
לקריאת סיכום לקחי הסיור בעברית >>