עכו

1 יולי, 2021
עכו

כיצד ניתן לקדם תהליכי התחדשות עירונית בשכונות במצב סוציו-אקונומי נמוך באופן שקשוב לצרכי התושבים? בעת בה ההגיון הכלכלי שולט בשיקום פיזי של שכונות ותיקות בישראל, התשובה לשאלה אינה פשוטה.

כדי להתמודד עם השאלה, נגה אדלר-שטרן, מנהלת תחום פיתוח אסטרטגי קהילתי במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים כיוונה אותנו אל עכו, הידועה בנמל ובעיר העתיקה שלה, וגם בהיותה העיר המעורבת ביותר בישראל. סיירנו בעכו באזור פחות מתוקשר של העיר, המכונה "שיכוני הצפון", שעתיד לעבור תהליכי פינוי בינוי בשנים הקרובות. בעקבות העימותיים בערים המעורבות במהלך חודש מאי, אל השאלה הראשונית בדבר עוני ותכנון סביבות עירוניות, התווספה גם שאלת החיים המשותפים, ובפרט במרחבי היום-יום.

את הסיור הוביל יהודה ויסקין, ראש צוות קהילה והתנדבות בעיריית עכו עם צוות העובדות הקהילתיות הותיק והמנוסה, לילה אבו בקר וראידה אבו ריאש ועם שי חורב, מנהלת מרכז הגישור והדיאלוג הקהילתי, שחשפו אותנו לדינמיקה השכונתית בין אוכלוסיות מגוונות – צעירים וקשישים ערבים, יוצאי אתיופיה וברית המועצות לשעבר. יחסי השכנות שנתמכו בעבודה הקהילתית, הצליחו לגשר על האלימות שגאתה במרחבים מעורבים במהלך חודש מאי ולהרחיק אותה מהשכונה. לילה וראידה תיארו למשל איך הצליחו לגייס את בני הנוער בשכונה לשמור על המועדון עבור התושבים, ולא לראות בו סמל שלטוני שנכון לבטא מחאה כלפיו. הנוכחות של העובדות הקהילתיות במקום גם מאפשרת לקהילה להתארגן לפני שיזמים עלומים מגיעים להחתים אותם על תוכניות. ליום כולו הצטרפו הצטרפו גם בני כלפון, מנהל מדור מתנדבים, וירדן בן יהודה, רכזת פרוייקטים וקהילות עירוניות, שחלקו תובנות לאורך הסיור.

 

 

השותפות שהרשימה אותנו במיוחד היא בין אגף הרווחה ואגף ההנדסה. דנה לוין, אדריכלית העיר שהצטרפה למרבית היום, פרשה בפנינו תפישת עולם אדריכלית המחליפה את הדחף לתכנן מגדלים לאורך הים ובניינים רבי קומות במקום שיכונים בהחייאת מרכזים מסחריים ותיקים, מיפוי והרחבת הפעילות במקלטים העירוניים, גילויי אוצרות טבע בשטחים עירוניים נשכחים, ורגישות חברתית וסביבתית מעוררת השראה. סיימנו את היום בשיחה עם תמיר ומיכל, במעונו של קיבוץ המחנכים העירוני של דרור ישראל שפעיל בשכונה ומחייה מרחבים ציבוריים בעיר.

בפתיחת היום תהינו מדוע לא קמה בעיר מנהלת להתחדשות עירונית שתלווה את תהליכי השינוי. לשאלתנו, יהודה ודנה העידו כי למרות הרצון להקים מנהלת, הדבר לא התממש בינתיים. בסוף היום, הרגשנו כי באופני העבודה ושיתופי הפעולה הפורים שקורים בעיר בין אגפים שונים ועם ארגוני חברה אזרחית, מתקיימת בעכו מעין מנהלת אורגנית, שמצליחה לייצג את צרכי התושבים והעיר בתהליך. אומנם תועיל להם תוספת כח האדם שמנהלות מאפשרות, אבל את שיטת הפעולה מקומות אחרים בישראל יכולים ללמוד מהם.

 

צוות "הקליניקה הנודדת": אמילי סילברמן, מיכל ברייאר, הילה לוטן ובלה אלכסנדרונוב